Quantcast
Channel: Staudefeen
Viewing all 73 articles
Browse latest View live

Flimrende forsommerdrømme

$
0
0
To lette stauder med vildt udtryk som jeg nyder netop nu er skærmblomsten bjerghulsvøb, Chaerophyllum hirsurtum var. roseum, som jeg allerførst lærte at kende gennem en beskrivelse i en af Anne Justs fascinerende havebøger. Både løv og de lyserøde blomster er uundværlige i haven. Desværre selvsår den sig ikke meget i min have.




En anden - for mig at se ret ukendt - staude er en form for judaspenge, men denne her er en staude og ikke en to-årig, som den velkendte mørkpink judaspenge er. Den sartlyserøde, som jeg viser her, bærer det danske navn måneskulpe, Lunaria rediviva, og jeg har sået planterne fra frø. Den overrasker mig positivt og bliver helt klart en favorit i staudebedet, der hos mig gerne må have et skødesløst og vildt udtryk. 




Husk at vi flere gange ugentligt fortæller om spændende stauder på vores Facebook side - alle nyheder og tilbud opslås på denne side. 






Vil du vinde en staudepakke?

$
0
0
Og skal du til det store plantemarked i Geografisk Have på onsdag, den 5.  juni? Så har du mulighed for at vinde en staudepakke. Vi synes, der skulle være lidt sjov for de besøgende i år.

Læs hvordan i vort seneste nyhedsbrev:

Geranium pratense 'Double Jewel' - en af stauderne i pakken, som vi trækker
lod om. Der være lodtrækning af 3 pakker.

Vi ses :-)

Gamle melonklokker - og så de nyere drivklokker

$
0
0
I mange, mange år har jeg ønsket mig de gamle og meget store melondrivklokker fra Frankrig, meeeen prisen.....

For et par uger siden fandt jeg dem hos den lækre butik Ezpace.dk, som har ene af franske fund - specielt de gamle ting til haven er helt unikke. De var naturligvis ikke billige - melondrivklokkerne - men langt billigere end dem, jeg har set på i København. Jeg nåede lige at få de to sidste, for de var blevet solgt i løbet af et par dage!!!



Melonklokkerne kan i dag være svære at finde - også i Frankrig - for de er meget eftertragtede. De blev, som navnet antyder, brugt til drivning af meloner langt tilbage i 1800-tallet. 

Men mindre kan også gøre det - jeg er f.eks. glad for både mine nyproducerede viktorianske drivhuse med aftageligt låg lavet af støbejern og de mange nyere glasklokker, jeg har i haven. 




De bliver alle flittigt brugt. De to drivklokker nedenfor har vi også til salg hos Staudefeen. Den lave og lidt brede model kaldes faktisk for en melonklokke. 





Udover de gamle melondrivklokker købte jeg hos Ezpace.dk også to krukker af eternit. Gamle eternitkrukker - og altankasser er det helt store hit lige nu, men kan være ret svære at finde. Jeg er helt vild med materialet - specielt den ovale krukke på fødder er da helt bedårende - hvad siger I?



Astrantia major 'Lola' og den fyldte Geranium x 'Summer Skies' pryder den gamle eternitkrukke.





Bedpakker med rabat

$
0
0

Mange spørger efter færdige pakker med rabat (vi giver her 25-35%) - som vi tidligere har tilbudt på vores hjemmeside. Det gør vi nu igen.

Du kan vælge mellem buketpakken (stor eller lille), Bunddækkepakken, Den romantiske pakke, Gul-hvid pakke og krukkepakken (stor eller lille). Vælger du de store pakker (buketpakken eller krukkepakken), sparer du naturligvis mere. SE HER.

Pakkerne kan bruges i samme bed (ca. 1 kvm pr. pakke), men du kan naturligvis også splitte den ad og plante stauderne i forskellige bede :-)

Nogle af stauderne i pakkerne:

Geranium pratense 'Double Jewel'

Veronicastrum 'Lavendelturm'

Astrantia major 'Lola'

Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double'

Echinacea 'White Meditation' (foto: Marco van Noort)

Trollius x cultorum 'Alabaster'







Smukke keramikblomster

$
0
0
Jeg er generelt ikke til for megen småpynt eller pussenutteting uden funktion eller originalitet, men disse her keramikblomster faldt jeg fuldstændigt for. De er enkle og flot lavet.

Det er Bodil fra Keramikblomsten.dk, der mestrer kundskaben og sælger - efter hvad hun selv fortæller - virkelig mange, når hun rundt omkring i landet deltager i forskellige markeder og udstillinger. Forståeligt. Hvad siger du?









Forsigtige forberedelser til haveweekend i september

$
0
0
For nogle uger siden drog Peter og jeg, Helle og Kim (Havegalleriet.dk) og Helle Nørby (byhellenoerby.com) fra Fyn til det idylliske Nordsjælland - Vedbæk. Vi skulle besøge min gode kollega og ven, Birgit Reimer, der ejer Caroline Mathildestiens Planteskole (nu www.storkenaeb.dk), fordi vi 4 kvinder sammen med Anne Stine fra Annestinestauder.dk, arrangerer en festlig haveweekend den 7-8. september. Og vi glæder os!


Birgit Reimer
Dejlig dag med lækker brunch - tak Birgit!

Helle Nørby og Birgit

Birgit interesserer sig - udover de mange stauder - for køkkenhave, selvforsyning, høns osv. - ligesom vi andre også gør -, og det bærer haven og planteskolen præg af. Derfor var det oplagt, at vi fandt udstillere, der havde samme interesse, så det var det, vi ligesom arbejdede ud fra - udover det oplagte; stauder og haveudstyr.





Vi tror selv, det bliver en skøn og begivenhedsrig weekend. Der vil naturligvis være marked med salg af stauder, krydderurter, løg, lækkert haveudstyr, udsmykningssten, krukker i terracotta og cement, frugttræer og -buske, praktisk havetøj, kastanjehegn m.m. Pt.er vi 9-10 udstillere, og det er helt bevidst, at det ikke skal være et stort marked, men et hyggeligt marked med foredrag og demoer.

Der er åbent:

Lørdag den 7. september: kl. 10-17
Søndag den 8. september: kl. 10-16

Søndag kl. 13: Foredrag af Signe Wenneberg (der jo også har interesse i selvforsyning, høns osv.)

Entré: gratis




Udstillerlisten er ikke helt på plads, men disse har indtil nu sagt ja til at deltage:

Hillerød Staudeplanteskole
Aiah Noack fra Naturplanteskolen/Team Grow-how
Havearkitekt Pernille Danielsen
Marianne fra Kastanjehegn.dk
Evt. Frøsamlerne

Der vil være telt med café - kaffe, kage og vand. 

Håber, vi ses - mine egne kunder spørger ustandseligt, hvorfor jeg aldrig kommer til Sjælland - det gør jeg nu, og jeg har masser af skønne stauder med!! ;-)

Se det endelige program på vores hjemmesider og Facebook sider, når tiden nærmer sig. Tilmeld dig evt. som deltager her

God sommer :-)


Birgit elsker sine høns - de går ude i haven/planteskolen, når Birgit er der til at holde øje
med dem - og ræven!






Sommerhaver i Sverige

$
0
0
For en uges tid siden var vi på havetur i Sverige med vores to dejlige havevenner, Helle og Kim (havegalleriet.dk), og jeg vil lade billederne tale for sig selv - skønne, skønne køkkenhaver på Katrinetorp, Sofiero og Frederiksdal - der er smukt i Sverige. Sofiero har jeg tidligere besøgt, men det er ved at være nogle år siden.

Vi starter på Katrinetorp:











Sofiero - inspirerende køkkenhave med gamle drivhuse og butik med fint haveudstyr i god kvalitet (men dyrt). 









Frederiksdal har jeg ønsket at opleve i et par år. Stedet var ingen skuffelse. Der er have og romantik for alle pengene - gamle huse med flere værksteder og butikker. 








Næste tur til Sverige må være julemarkedet på Katrinetorp - det skulle være en oplevelse. 

Derudover besøgte vi flere keramikere, og svenskerne har altså gode idéer til anderledes keramisk haveudstyr- og pynt! Se et eksempel i næste indlæg :-)






Stiklingepotter

$
0
0
På vores Sverigetur besøgte vi flere keramikværksteder - ikke alt faldt i min smag, men gode idéer og flot udført keramik var bestemt ikke en mangelvare.

Specielt disse stiklingepotter forelskede jeg mig straks i. De er ca. 15 cm høje og med hul i bunden. Ret god - og enkel - idé, som jeg aldrig tidligere er stødt på. Det gør jo ikke noget, at det også ser godt ud, når man producerer ;-) Nah... de skal vist bare anvendes til privat brug - mine stiklingebakker i plastic er væsentligt mere praktiske.

Du kan besøge den svenske keramiker online her.

Stiklingepotter fra Sverige - med Pelargonium sidoides




Rødt chok

$
0
0

En del haveejere fravælger røde stauder og en-årige i haven, fordi de mener, at farven ikke passer ind. Jeg har muligvis været en af dem. Med tiden er jeg dog blevet glad for de røde stauder, der giver varme og dybde i bedet. Og så tiltrækker de opmærksomhed.

Her er nogle eksempler.

Lupinus 'Red Rum'

Paeonia lactiflora 'Buckeye Belle' - silkepæon

Persicaria amp. 'Taurus' - kertepileurt

Lathyrus odoratus 'Barry Dare' - en-årig ærteblomst

Rød frøsået akeleje

Røllike og høstfloks 'Red Carribian' ('Ferris Wheel', som vi har i sortimentet, ligner den til forveksling)

Akelejen 'Salmon Rose' er jo ikke rød, rød, men I skal alligevel se den, for den giver i den grad også varme til haven, og jeg er helt vild med farven.

'Salmon Rose'


Bruger du rødt i haven????



Forsøg med purpursolhat

$
0
0
Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg aldrig hørte om problemer med Echinacea fra mine kunder. Det gør jeg. 99% af tilfældene skyldes forkert placering i form af våd jord eller tæt på aggressive stauder.

I sensommeren 2012 tænkte jeg, at NU skulle de altså afprøves og udplantes under dårlige betingelser, så jeg udplantede 5 af sorten 'Raspberry Tart', der er ret hårdfør, men er en lille, fin purpursolhat med smalle blade (løvet) og ret svag vækst, i halvskygge-skygge og i fugtig jord - faktisk tung jord om vinteren.

Dette gjorde jeg, fordi jeg ikke selv har problemer med de mange hybrider af purpursolhatte, da jeg har let sandjord de fleste steder i haven/planteskolen, og jeg ville meget gerne se, om de går så hurtigt ud, som nogle haveejere påstår.

Jeg plantede dem naturligvis forrest i det nye bed, for blev de udplantet imellem de andre stauder, var det den sikre død (fordi det er en lille sort), og det var jo ikke meningen.



Stauderne er placeret ovenpå bedet og er klar til at blive udplantet. Purpursolhattene står helt til venstre. 
'



Jeg kan sige, at jeg ikke havde regnet med at se skyggen af de 5 purpursolhatte plantet efter langt fra optimale forhold efter en vinter, der ingen ende ville tage. 

MEN.... jeg må slå ud med armene og beklage, at jeg ikke kan hjælpe jer, der har problemer med Echinacea andet end at gentage mig selv om og om igen og sige, at de skal stå veldrænet og i fuld sol, hvilket disse 5 planter i dette forsøg ikke engang gør. Måske skal I snakke med dem?? ;-) For de 5 planter kom fint efter den lange vinter. 

Til gengæld overlevede de mørke hyld 'Black Tower' ikke!!! Meget mystisk. 


De 5 purpursolhatte, som netop blomstrer nu.


Når vi er ved forsøg med Echinacea, vil jeg lige fortælle om mine frøplanter. Jeg har udplantet en del Echinacea frøplanter, og de fleste blomstrer nu. Desværre ingen med fyldte blomster, men ellers en del grønne, hvilket er dem, jeg mest holder af. Frøene må være taget fra 'Green Envy', da adskillige af frøplanterne er identiske med denne.














De en-årige kan også!

$
0
0
Jeg er selvsagt fortaler for stauder, men ville ikke undvære de en-årige, der giver så megen blomstring, fylde og glæde i sommerhaven. De placeres her hos os i køkkenhave, skærebede, men også i staudebedene....

.... så glem ikke de en-årige, når du synes, dine stauder skriger til hinanden - fyld hullerne ud med de fristende sommerblomster.

Mine dusksalvier er selvsåede, og jeg har mange. To år i træk har de selvsået sig samme sted, og det føles befriende, at jeg ikke skal tænke på at købe frø eller bryde min hjerne med, hvad der skal placeres netop dét sted.





Cosmos, stolt kavaler, selvsår sig også; 'Daydream' ligger som et tæppe i køkkenhaven, og den fyldte 'Double Click Rose Bonbon' (som dog er noget mørkere, end sorten skulle være) står blandt artiskokker og kæmpeverbena (sidstnævnte også selvsået). 

Cosmos 'Double Click Rose Bonbon'

'Antiquity' og 'Rubenza', som du ser på nedenstående foto, har jeg dog sået i år - de omfavnes af den hvide kongekommen (Ammi majus), som jeg på ingen måde vil undvære synet af. Husk at der findes to slags kongekommen; Ammi majus og Ammi visnaga (som også kaldes for tandstikkeurt). A. Visnaga har en tættere og mere opret vækst og virker i det hele taget kraftigere end A. majus. 


Ammi majus (kongekommen) og Cosmos 'Rubenza' og 'Antiquity'

Ammi visnaga (kongekommen - en anden slags - kaldes også for tandstikkeurt)
og høstfloks, Phlox 'Mystique Green'

Masser af florlette skabioser (en-årige) i et bed med fyldt lilla storkenæb (fler-årig)

Ageratum 'Red Sea' - på dansk blåkvast - er ny for mig. Men, men... jeg er blevet virkelig forelsket i den og skal huske at så den til næste år igen. Sikke en farve - og så skøn og busket!


Ageratum 'Red Sea' sammen med blandt andre antikfarvede Zinnia (Frøkenhat)



Nye bede er blevet tilplantet med stauder (småplanter), og hullerne er fyldt ud med forskellige en-årige.




Også køkkenurterne kan være med; squash-planterne i år har hvide blomster! Det har jeg vist aldrig set eller tidligere hørt om, men måske er det bare gået min næse forbi? Sorten har jeg i skrivende stund glemt, men frøene er købt i Venedig, og frugten er en lang hvid-grøn sag. 




MASSER af squash, og de bliver ret hurtigt store. Er næsten i tvivl, om her er tale om græskar, men de
mindre frugter smager dog som squash. Planterne gror ekstremt hurtigt og klatrer op i træer og hegn.
Frøene er købt i Venedig.


Jeg glæder mig allerede til at planlægge næste års sommerblomst-flor :-)




Havemarked 7-8. september

$
0
0
Klik på billedet for at se program og udstillere. Følg også med på vores facebookside (se link til højre - øverst) - det er her, det hele opdateres - i dag har jeg opslået to nyheder på min væg - kig ind på fb siden.

Vi ses :-)


Tilbud hver uge på webshoppen

$
0
0
Jeg ved ikke, om du allerede har opdaget på vores hjemmeside eller Facebookside, at vi de sidste 4 uger har haft forskellige tilbud på vores webshop - 3 stauder til nedsat pris hver uge - og tilbuddene skifter hver uge.

Denne uger drejer det sig om:

Campanula 'La Belle' kr. 30,- (normalpris kr. 40,-)
Paeonia 'Bartzella' (Itoh-hybrid) kr. 150,- (normalpris kr. 225,-)
Thalictrum 'Elin', 9 cm potte (vi har den nemlig i to størrelser) kr. 30,- (normalpris kr. 45,-)

Tilmeld dig vores Facebookside hvis du vil følge med i tilbuddene eller andre nyheder, for ALLE nyheder kommer på Facebooksiden med det samme.


Campanula persicifolia 'La Belle' - fyldt smalbladet klokke

Paeonia 'Bartzella' - Itoh-hybrid - foto udlånt af leverandør

Thalictrum 'Elin' - kæmpen på ca. 250 cm, der aldrig vælter. Fantastisk rødligt løv om foråret. 






Gratis storkenæb og gamle silkepæoner sælges billigt!

$
0
0
Som vi netop har skrevet i vort seneste nyhedsbrev, har vi et bed, der skal ryddes. Derfor sælger vi ud af vores min. 10 år gamle silkepæoner ved selvopgravning, og du får dem til foræringspriser - 50 kr. pr. stk. Det er pæoner, jeg har købt i Paris til udstilling, på plantemarkeder og hos en samler. Ikke alle er med navn.

Desuden er der gratis storkenæb m.m. Aftal tid for opgravning. Kom evt. i weekenden, hvor vi har åbent begge dage fra kl. 10-15. MEDBRING SELV SPADE, SÆKKE ELLER KASSER. 

Derudover sælger vi vores store sjældne Paeonia emodi (foto), som vi fik fra Kina for omkring 7 år siden. Det er en dyr pæon, og for en del år siden blev små stykker solgt til 500 kr. stykket, og vi sælger nu den gamle store til 1200 kr., så det er et godt tilbud :-) Paeonia emodi er en imponerende busk på ca. 1 meter - flot fliget løv og enkle hvide blomster.






Efterårsstjerner 1: Asters

$
0
0
Der er virkelig meget at glædes over i haven lige nu - trods årstiden. Hovedrollen spilles af de smukke asters i forskellige udgaver. Der er altså noget særligt over stauder, der blomstrer på et andet tidspunkt end i højsæsonen.

I min tidligere have, der lå syd for Århus (Mårslet) havde jeg et astersbed - inspireret af Anne Justs pudeastersbed. Dette har jeg ikke fået genetableret - og dog - har plantet en del pudeasters 'Lady in Blue' i felter sammen med sibirisk iris. Pudeasters, Aster dumosus, bliver kun omkring 25-30 cm og danner, som navnet antyder, tætte puder af grønt løv, der står smukt hele sæsonen.


Aster dumosus 'Lady in Blue'

Blomstringsperioden for de fleste asters er fra august/september til frost. De højere typer er gode som snitblomster. 

Aster ageratoides 'Asran' bliver ca. 50 cm høj (i min sandjord - bliver lidt højere i god muldjord)
- breder sig ret meget. Stiv og opret - vælter ikke. 

Aster x frikartii 'Mönch' er blevet en af mine favoritter. Let og vilter, men vælter ikke. Ca. 50 cm.
Blandt kæmperne hører høstasters (strandasters, nyengelsk asters m.fl. navne), Aster novae-angliae og Aster novi-belgii, som de fleste sikkert kender. De har stive stilke og når en højde på ca. 150 cm - der kan dog være højdeforskel på de forskellige sorter. En af mine absolut yndlinge er sorten 'Marina Wolkonsky', der har helt mørklilla blomster.

Aster novae-angliae 'Marina Wolkonsky' - ca. 150 cm høj (70 cm hvor der er meget sandet).
 I skygge eller overskyet vejr er blomsterne meget mørke. 

Aster novae-angliae' Marina Wolkonsky' og 'Pierot'
Da vi flyttede hertil for 10 år siden, var der smukke høstasters i haven - de var ca. 50 cm høje. Jeg flyttede dem til køkkenhaven, og de blev hurtigt ca. 150 cm høje!!! De står fint og vælter ikke. Der er til mange buketter!!!




Kæmpen over dem alle, Aster glehnii 'Agleni', anskaffede jeg mig sidste år. Den er ca. 180-200 cm høj og står rank og stolt selv i hård blæst. Den har hvide skærme og blomstrer som de andre i flere måneder. 

Aster glehnii 'Agleni'

I år har jeg købt en ny asters, der hedder Aster umbellatus - ca. 150 cm høj. Flotte hvide, løse skærme, og jeg glæder mig til at opleve den fulde højde næste år. 

Aster umbellatus

De allersidste asters, der blomstrer, er lyngasters, Aster lateriflorus og Aster ericoides. Nogle år når de ikke at springe ud, men det gør egentlig ikke så meget, for løvet i sig selv har stor prydværdi. De bliver ca. 50-100 cm høj - alt efter sorten. Jeg klipper dem nogle gange halvt ned i juni, så jeg undgår, at de bliver alt for høje. Nogle sorter - f.eks. den mørkløvede 'Lady in Black' - skal opbindes.

Aster lateriflorus - ukendt sort. Smukt fint, tæt løv. 

Aster ericoides 'Lovely'
Jeg er ret begejstret for den brogede Aster savatierii 'Variegatus', som jeg købte sidste år. Den er virkelig speciel og lyser godt op i bedet. 

Aster savatierii 'Variegatus'

Har du asters i din have? Har nogle gange svært ved at forstå den asters-fobi, der findes i Danmark. Heldigvis er det ved at vende nu, kan jeg fornemme :-)






Efterårsstjerner 2: Stauder, en-årige, frugt

$
0
0
Det er ikke kun asters, som forrige indlæg handlede om, der pryder haven lige nu. Haven har virkelig meget at byde på i år, synes jeg, og det skyldes naturligvis også det varme efterår. Vi har dog haft en smule nattefrost natten til lørdag, så geoginer, tallerkensmækker og flere andre har takket af for i år.

Stauder, en-årige og frugt kæmper om førstepladsen, og det er altså svært at finde en vinder, så heldigvis komplementerer de hinanden på smukkeste vis.

Vi har to meget store kvædetræer (ligner buske), som har duftende frugter. Jeg kan ikke få nok af kvæder, og de kan naturligvis syltes eller laves til kvædebrød, men duften af frugten i en skål i stuen, kan ikke sammenlignes med andet.


Æblekvæde - trækvæde - ikke de små japanske kvæder.

Den blå kniplingeblomst giver sammen med den lidt sjove æblesolbrud lethed til skærebedet, hvor også den nye Echinacea 'Mozzarella' er placeret. Et bed jeg i den grad nyder. 




De en-årige solhatte, Rudbeckia, såede jeg ret sent, men de har stået den sidste måneds tid med tykke og stive stilke, og de mørke blomster passer til de fleste farver. En sommerblomst, som jeg helt klart vil have igen næste år. 




Aconitum volubile, klatrende stormhat, har jeg altid været fascineret af. Mine er frøsåede, og de er i år meget kraftige. Fantastisk syn op ad kastanjehegnet. 




Gullige toner hører ligesom til sensommeren og efteråret, og hver dag beundrer jeg staudesolsikken, Helianthus 'Lemon Queen', der bliver omkring 150 cm høj. Den har ret små, citrongule blomster, der falmer til sartgul. Fantastisk i buketter, og så skal man altså huske på, at det er vigtigt at have højde i sin staudehave - det giver en helt anden bedfornemmelse. 




Krukker har jeg også i lange baner i år - tilplantet med stauder, sommerblomster og faktisk også stueplanter som her - husfreden, som med dens tykke puder giver et roligt udtryk:




Cosmos, stolt kavaler, har jeg i lange baner - måske 5-6 forskellige sorter, tallerkensmækkere i flotte selvsåede former (næste indlæg), lupiner, kæmpeverbena og mange, mange flere. Der er nok at plukke ind af! Sikke en frodighed :-)


Stolt kavaler - sorten 'Picotee'

En-årige meget duftende lupiner



Til Hanne

$
0
0
Hanne, fra "Hanne i Haven" døde i sidste uge og bisættes i dag. Hun var en sød og ivrig blogger og var også en af mine kunder.

Vi skrev sammen for to små uger siden ang. nedenstående asters, som hun skulle have et stykke af - den får du her virtuelt, Hanne.

Hvil i fred.


Spændende frøplanter

$
0
0
Der er en vis glæde ved at opdage usædvanlige og smukke frøplanter i sin have. Begejstringen vil næsten ingen ende tage, og er der tale om en-årige/sommerblomster, bør man tage frø af dem. Siger JEG, for jeg har faktisk ikke taget frø af de specielle frøplanter af blomsterkarse, som er dukket op i min køkkenhave i år, men jeg regner med, at de har sået sig selv - som de plejer.

Sidste år såede jeg en halvfyldte ceriserød sort - husker ikke navnet pt. - men kun ganske få blev, som de skulle. Resten var orange og egentlig ikke særligt kønne. De såede sig selv, som sommerblomster nu engang gør - heldigvis - og afkommet var til min store overraskelse i det smukkeste farver, som jeg ikke umiddelbart er stødt på før, men de findes muligvis.







Det er ikke svært at få spændende frøplanter af bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum. Specielt ikke, hvis man har de sorter, der har broget løv. Men der er alligevel forskel. Jeg jublede ret kraftigt, da jeg her i efteråret faldt over denne frøplante - smukt løv. 




Ikke kun storkenæbsfrøplanter med usædvanligt løv er at finde i haven - en del af de forskellige typer selvsår sig - nogle mere end andre - men f.eks. Geranium x oxonianum selvsår sig ret villigt og får ofte de smukkeste blomster. Nedenstående har jeg haft i en del år nu, og jeg skiller mig aldrig af med den. Den har ret store blomster og et udpræget tydeligt netværk, så blomsten fremstår næsten lysende. 




Jeg nyder hvert år de mange frøplanter af Geranium wallichianum, som jeg for flere år siden fik foræret af en haveven. De har sarte farver i blå og lyserød - nogle med hvidt øje, andre uden. De blomstrer uafbrudt fra først i juli til helt ind i oktober. 




Jeg har før nævnt og skrevet om frøsåning af purpursolhat, Echinacea purpurea. Jeg har flere sjove, og de falder ikke altid ud som moderplanten; dvs. de er ikke frøægte, medmindre der er tale om en art. Men ofte ligner de dog, og for mit eget vedkommende er jeg lykkelig, når frøplanterne springer ud med grønne blomster som f.eks. 'Green Envy' eller 'Green Jewel'. Nedenstående er en af de mange frøplanter. 



Har du spændende frøplanter i din have?



Vind gammelt julepynt

$
0
0
Indrømmet, der sker ikke så meget herinde i juletiden. Det skyldes, at jeg hver dag juler på min juleblog/-hjemmeside, Min Gamle Jul, med tilhørende Facebook-side.

Har du lyst til at vinde gammelt julepynt, trækker vi på søndag lod om de, der deler opslaget om konkurrencen på Min Gamle Juls facebookside og selvfølgelig liker Min Gamle Jul.

Se mere her

Husk dog at checke dine privatindstillinger - det er langt fra alle delinger, jeg kan se, og kan jeg ikke se delingen, er du af den grund ikke med i lodtrækningen.

Held og lykke :-)





Grøn vinter - yes!

$
0
0
Jeg kan godt lide at være foran - det giver en ro og god fornemmelse for, at jeg nok skal nå det hele, når sæsonen rigtig starter. Og i år er jeg som planteskole- og haveejer heldig. For vi har indtil nu haft en mild og meget grøn vinter. Mange sukker efter sne, og jovist er det kønt, men ret upraktisk - specielt, når man bor på landet.

Så jeg har virkelig nydt at kunne ordne staudebede (bliver det frost, dækker jeg med gran - vi har masser i år pga. væltede træer under stormen);




og dele forskellige stauder - her Geranium x oxonianum 'Rosemary';




og ellers kigge på alt det grønne - som de forskellige slags timian, der ikke har set skyggen af vinter, og som stadig kan bruges til krydderurtesalt.



Jordkastaniens fine lysegrønne løv fører tanken hen på en tidlig forårsdag. 

Og både fyldte og enkle juleroser er sprunget ud, og masser står med nikkende knopper. 






Jeg har jo ellers prøvet at være på forkant denne vinter - sat klokker og minidrivhuse over de lettere sarte urter som f.eks. rosmarin og jordbærmynten. Men indtil nu har vinterdækningen ikke været nødvendig. Den skader dog ikke. 



Granafdækning af stauder i potter - god og luftig vinterdækning. 

Nyder du også den grønne vinter - eller ville du foretrække en omgang sne?


Viewing all 73 articles
Browse latest View live